返回列表 發帖

成也業主會、敗也業主會

業主會雖然沒有實權,但是有一定的影響力,尤其是挑選外判商的程序上。若然有別有用心(私心)的人入選業主會,潛在的負面影響是不容忽視的!

TKO區內有MTR上蓋屋苑,自某一幫人『佔據』業主會後,在屋苑內『作威作福』,所到之處,保安/清潔員工均脅於『淫威』而視該幫人為所謂『重要人物』!而MO的所謂正常運作也某程度上向他們『傾斜』!而最離譜者,是他們利用『村民』的惰性(投標時將投票權『委托』了給該幫人),居然將恆常的兩年外判合約改為四年;至於背後的原因是什麼,可能要等他們日後的『造化』了。

大家都知道最近香港的最低工資已由$28/小時增加至$30/小時;連香港政府都不『補回』費用差價給政府的承判商,而該業主會竟然不拒絕承判商『追補』承判費用的要求,反而又想利用『特別業主大會』的投票『灰色地帶』,假『民主』地通過增加費用!可悲的是『奸計』將會有又一次得逞!得益者是誰?受害者肯定是業主!

在此祇想說明業主會成員『心術』的重要性;另外日後業主大會須要投票決定屋苑重要事項時,為保護業主的利益,最好能親力親為或委托自己認為可信任的業主/人員代為出席/投票!

業主會雖然沒有實權,但是有一定的影響力,尤其是挑選外判商的程序上。若然有別有用心(私心)的人入選業主會 ...
victor888 發表於 2013-7-9 16:49

都会站

都会站
samsonfong0169 發表於 2013-7-9 17:48

非也!唔通喱種歪風已吹遍全TKO!難道做業主會成員真係咁有“So”!不過無計啦,連香港一、二把手都涉嫌『貪污』被查!有喱種『私心』的人真為數不少!

MO 希望少投訴 少聲音 唯有巴結啲"活躍份子"
你唔發覺現在小咗人發聲嗎?

君X灣?

君X灣?
magichome 發表於 2013-7-10 11:21

又多一處!愈來愈肯定做業主會成員有『So』!

MO 希望少投訴 少聲音 唯有巴結啲"活躍份子"
你唔發覺現在小咗人發聲嗎?
rogerli 發表於 2013-7-10 09:24

你所指是否天晉既街坊呀?

如何成為業主會會員?

非也!唔通喱種歪風已吹遍全TKO!難道做業主會成員真係咁有“So”!不過無計啦,連香港一、二把手都涉 ...
victor888 發表於 2013-7-10 09:00

有無So你自己試吓咪知囉 ,有既話就上黎同大家分享吓

如何成為業主會會員?
neutrino 發表於 2013-7-10 21:56

遲多2個月到MO會攪業主會,到時會要請毎座志願者比大家係Club House運動場投票
毎座選出最少一位代表成為業主會成員定時同MO開會。

有冇"SO"
最常出現發展商保養期內
OC members 特別快靚正

非也!唔通喱種歪風已吹遍全TKO!難道做業主會成員真係咁有“So”!不過無計啦,連香港一、二把手都涉 ...
victor888 發表於 2013-7-10 09:00

我估佢係估下既姐, 未必代表個度有問題.

不過我覺得呢度的人應該會想搵jetso.
君不見樓層垃圾隨地放, 平台放狗四圍呵, 平台戶起私家屋, 工作平台保護網, 就知呢度都係自私人居多.
一定要有心理準備業委會會有大可能都係自私.

希望佢地滿足完自己既私慾, 會照顧下大家既要求喇.

有冇"SO"
最常出現發展商保養期內
OC members 特別快靚正
rogerli 發表於 2013-7-11 10:04

咁我好想有”So"啊 ,快D比D我,我個厠所水顔色仲末解決

咁我好想有”So"啊 ,快D比D我,我個厠所水顔色仲末解決
papa 發表於 2013-7-11 11:32

你要快的舉手做業委先!

雖然我無份投你票~

我估佢係估下既姐, 未必代表個度有問題.

不過我覺得呢度的人應該會想搵jetso.
君不見樓層垃圾隨地放, 平 ...
jjboy1 發表於 2013-7-11 10:47

Jjboy,想搵jetso既人絶對有架啦,到時選業委會成員時真係要慢慢研究吓先好決定,到時上黎我到
玩以下Board game之時再度吓政綱分析形勢選邊個,我有D開始緊張起黎添 ,可能仲難過念計對付班客